UEFA yabancı hakeme karşı harekete geçti

Futbol ve Spor Haberleri - Hürriyet Gazetesi yazarı Murat Fevzi Tanırlı, Türkiye'de sık sık gündeme gelen yabancı hakem konusuyla ilgili UEFA'nın almış olduğ...

UEFA, Yunanistan'da gerçekleşen şiddet olayları sonrası harekete geçti. Yunanistan Futbol Federasyonu Başkanı Baltakos'a mektup yazan UEFA Başkanı Ceferin, gönderilen hakemlere yapılan saldırılar nedeniyle üzüntü içinde olduklarını belirtti ve ortak çaba göstermelerine rağmen son olaylar nedeniyle Yunanistan'a elit ve 1. kategori hakem desteğini geri çektiklerini açıkladı.

Yunanistan'da yaşanan bu olaylar, futbolun ötesinde bir durum olarak değerlendiriliyor. Kalitesizlik ve tecrübesizlik birleşince kritik hata sayısı artıyor ve bu durum da futbolun hakemliği açısından büyük bir sorun haline geliyor. Süper Lig'de de benzer sorunlar yaşanıyor ve aşağıdan gelecek ümitvar hakem sayısı da oldukça az. Bu nedenle günü kurtarma şovlarına değil, aklıselim projelerle hakem yetiştirme zamanına ihtiyacımız var.

UEFA Hakem Komitesi Başkanı İtalyan Roberto Rosetti ve VAR koordinatörü Velasco Carballo, elit ve 1. kategori hakemlere sırtınızı VAR'a dayadınız, hakemliği unuttunuz tepkisi göstermişti. Şimdi de UEFA eski başkanı Michel Platini VAR, sahadaki hakemliği bitirdi, bu tehlikeyi zamanında Sepp Blatter'e de söylemiştim. Eskinin kaliteli hakemlerini bulmak artık mümkün değil. Futbolun ilk zamanlarındaki gibi hakemsiz oynanmaya doğru ilerliyoruz.

Fransa-Portekiz ve UEFA-CONMEBOL arasındaki hakem değişimlerinden de bu köşede bahsetmiştik. Biz de bir süre yabancı hakeme sıcak bakabiliriz lakin sert önlemler alarak. Yoksa Yunanistan'daki gibi olayların bizde yaşanmayacağını garanti edemeyecek vaziyetteyiz. Çirkin tezahürat ve saha olaylarından ceza alan kulüp sayımız 40'ı geçti. Yıl 2023, misafir takım yasağı sürüyor. 14 Mayıs Anneler Gününü bir yandan kutlarken, diğer yandan en ufak öfkesinde yüce analarımızı ağzından düşürmeyen(!) ve bu rezaleti 30 yıldır engelleyemeyen iğrenç tribünlere sahibiz.

Eski ünlü hakem Howard Webb, Aralık 2022'den bu yana İngiltere Profesyonel Hakem Şirketi (PGMOL)'un direktörü olarak görev yapmaktadır. Bu sezon skandal VAR kararları sonrasında kulüplerden özür dilemesiyle sıkça gündeme geldi. ABD Hakem Komitesine danışmanlık yaptığı dönemde MLS'de VAR sistemini çok geliştirmişti. Gelecek sezon ise başka bir maceranın peşinde... ABD'de rugby maçlarında tanıklık ettiği hakem konuşmalarının canlı yayınlanmasını Premier Lige uyarlamak istiyor.

Türk hakemliği de son zamanlarda çalkantılı günler yaşıyor. Başkan Abdurrahman Arıcı'nın sportmenliğe aykırı hareketten aldığı sadece 21 gün hak mahrumiyeti cezası, Türk futbol camiasını şaşırttı. Mete Kalkavan, Yaşar Kemal Uğurlu, Ümit Öztürk gibi yönetimdeki faal isimlerin hepsi istifa ederek tepkilerini gösterdi.

Hakemliğin yatak odasının kapısını ardına kadar açan Sivasspor-Galatasaray ve Gaziantep-Beşiktaş maçları sonrasında kulüp tepkileri bile başkalaşım geçirdi. Eskiden hakem eleştirisinin de bir adabı vardı. Daha beteri, şikayet edebileceği bir pozisyon dahi olmadan mikrofonlara konuşan Süper Lig başkanları bile türedi. Yavuz hırsız ev sahibini bastırır dedikleri bu olsa gerek.

Tarihte görülmemiş şekilde ligin bitimine 5-6 hafta kala yardımcı hakemleri standart bir antrenman diyerek Rivadaki TFF tesislerine davet edip tuzak kuran MHK, performansını beğenmediği 19 isme maç vermeme kararı almıştı. 11 Mayıs Çarşamba günü de bu 19 isme mazeret koşusu düzenlediler ancak Ekrem Kan gibi tecrübeli bir isim sakatlanıp ne yazık ki sezonu kapadı. Bir musibet bin nasihattan iyidir hesabı, Süper Lig hakemlerinin atletik testleri hemen iptal edildi.

Sonuç olarak, futbolda kaliteli ve tecrübeli hakemlerin yetiştirilmesi için ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Aksi takdirde, futbolun adil olma prensibi zedelenir ve sporun güvenilirliği tartışma konusu haline gelir.