Fırat Aydınus, Giresunspor - Beşiktaş maçına damga vuran pozisyonları değerlendirdi! Penaltı kararı ve Oğulcan'ın golü...

Hürriyet Gazetesi Yazarı Fırat Aydınus, Giresunspor - Beşiktaş maçının hakemi Yaşar Kemal Uğurlu'nun performansını değerlendirdi.

 

Son yılların en ilginç futbol pozisyonlarından biri, Beşiktaş ile Trabzonspor arasındaki maçta yaşandı. Maçın 6. dakikasında Beşiktaş cezası içindeki elle oynama pozisyonunda devam kararı doğru olarak verildi. Ancak 10. dakikada gerçekleşen pozisyonda Josef de Souza’ya net bir sarı kart gösterilmesi gerekiyordu.

Pozisyon, içinde ofsayt veya elle oynama gibi değerlendirilecek alt pozisyonlar barındırdığından VAR hakemi ihlal sırasına göre değerlendirmesini yapıp, faul olan ilk pozisyondan itibaren izlemesi için hakemi çağırdı ve doğru bir uygulama yaptı. İçinde 5-6 aksiyon barındıran son yılların en ilginç pozisyonunu bu kadar zamanda tespit etmek büyük bir başarıydı.

Maç boyunca tartışmalı pozisyonlar devam etti. 15. dakikada orta yapıldığında önce Talha’ya yapılan dikkatsiz bir hareket vardı. Akabinde Talha’dan Weghorst’a gelen pozisyonda ofsayt tartışması yaşandı. Ardından Weghorst’a arkadan yapılan faulde yine bir penaltı tartışması yaşandı. Aynı esnada Weghorst’un elle oynayıp oynamadığına dair bir başka tartışma vardı. Topun Emrecan’a gelmesi ve vurduktan sonra kaleci Onurcan’ın kurtarışıyla tekrar Talha’nın vuruşu mevcuttu.

27. dakikada serbest vuruşta barajdan dönen topta elle oynama olmadı. Rosier’in sarı kartı doğru verildi. Ancak Beşiktaş’ın golünden önceki serbest vuruşta faul olup olmadığı tartışmalıydı. 40. dakikada Talha’ya net bir sarı kart gösterilmesi gerekiyordu. 90. dakikada ise ofsayt gerekçesiyle iptal edilen gol kararı doğru olarak verildi.

Maç boyunca yaşanan tartışmalı pozisyonlar, hakemlerin zorlu görevlerini bir kez daha ortaya koydu. Futbolun doğasında olan bu tartışmaların, teknolojinin yardımıyla en aza indirilmesi için VAR sistemi uygulanmaya başlandı. Bu sayede, hakemler daha doğru kararlar verebiliyor ve maçların adil bir şekilde sonuçlanması sağlanıyor.